Hypopigmentatie

Hypopigmentatie voor en na behandeling met dermatografie bij Cosmederma praktijk voor huidtherapie, permanente make-up en dermatografie in Leiden

Een witte pigmentvlek noemen we ook wel hypopigmentatie. Een hypopigmentatie ontstaat meestal doordat het lichaam de eigen pigmentcellen aanvalt. Hierdoor  kan er een pigment tekort ontstaan dat zichtbaar is als een witte verkleuringen in de huid. Met dermatografie/ medisch tatoeëren kunnen we het tekort aan pigment in de huid camoufleren. Het is echter niet zo dat er daardoor ook nieuwe werkende pigmentcellen aangebracht worden in de huid. De huid zal hier dus ook niet bruin worden wanneer u in de zon zit.

Vitiligo

Vitiligo is een aandoening waarbij het lichaam de eigen pigmentcellen aanvalt. We zien dit terug in witte vlekken die vaak ontstaan op de uiteindes van het lichaam, bijvoorbeeld de handen of de voeten. Maar ook op de plekken waar de meeste lichaamswarmte zit, bijvoorbeeld onder de oksels, rond de ogen en de liezen.

Er is een globale groepsverdeling te maken bij vitiligo, namelijk gesegmenteerd en niet gesegmenteerd. Dit houdt in dat de ene groep mensen symmetrische (niet gesegmenteerde) vitiligo heet, dus zowel links als rechts op ongeveer dezelfde plek. Voor deze groep is het belangrijk dat de vitiligo al tenminste 3 jaar stabiel is voor we gaan behandelen met dermatografie. Dit heeft er mee te maken omdat we met dermatografie kleine wondjes maken in de huid. Het lichaam zou getriggerd kunnen worden om meer lichaamseigen pigment aan te vallen.

De andere groep is slechts 5% van alle mensen met vitiligo. Bij deze groep gesegmenteerde vitiligo zit het pigmentverlies maar aan één kant van het lichaam. Dit kan direct behandeld worden en geeft minder risico’s op nieuw pigmentverlies dan bij niet gesegmenteerde vitiligo.

Voor meer informatie kunt u kijken op website van de Landelijke Vereniging voor Vitiligo Patienten. (LVVP)

Zonschade

We zien ook wel eens witte pigmentvlekken of hypopigmentaties ontstaan wanneer de huid meerdere keren verbrand is door de zon. Het DNA in de huid is hier dan aangetast en kan op deze plekken geen pigment meer vormen. Om verdere uitbreiding hiervan te voorkomen is het van belang dat u uw huid goed beschermd tegen de zon.

Bij zonschade zien we ook vaak huidveroudering en donkerder pigmentvlekken ontstaan. Ook hiervoor zijn er verschillende behandelingen die wij aanbieden.

Halo naevus

De halo naevus begint als een gewone moedervlek. Na verloop van tijd ontstaat er een afweerreactie van het lichaam op het pigment in de moedervlek en wordt het pigment hier ‘’opgegeten’’. Na verloop van tijd blijft hier een wit/roze vlekje over. Dit is zeer goed te behandelen.

Behandeling dermatografie (medische tatoeage) in een hypopigmentatie/witte pigmentvlek door Cosmederma praktijk voor huidtherapie, permanente make-up en dermatografie in Leiden.