Ontbrekende nagel

Ontbrekende nagel, het ontbreken van de nagel kan gecorrigeert worden door met dermatografie (medische tatoeage) een nieuwe nagel te maken. Dit wordt gedaan bij Cosmederma, praktijk voor huidtherapie, permanente make-up en dermatografie in Leiden

Een ontbrekende nagel kan door verschillende oorzaken ontstaan. De nagel kan bijvoorbeeld beschadigd raken door het stoten waarna deze afvalt en niet meer terug groeit. Het kan echter ook zo zijn dat er nooit een nagel gegroeid heeft of dat de nagel verwijderd moet worden vanuit medisch oogpunt. Vaak gebeurt dit na een schimmelinfectie of ontsteking van het nagelbed. Hierbij worden de nagel en de nagelwortel verwijderd. Om de huid te dichten wordt de huid zo strak mogelijk aan elkaar gehecht. Hierdoor komt een deel van de onderkant van de huid van vinger of teen aan de bovenkant te zitten. Soms is er echter onvoldoende huid en is er een huidtransplantatie nodig.

Een teen  of vinger met een ontbrekende nagel ziet er  anders uit. Om dit te verdoezelen kan er gekozen worden om nagellak op de teen aan te brengen. Ook kan er een kunstnagel gezet worden, vaak blijft deze echter maar enkele dagen zitten. Om een permanentere optie te bieden kan er dermatografie toegepast worden om zo de ontbrekende nagel optisch te reconstrueren.

Om een zo natuurlijk mogelijk effect te creëren wordt er gekeken naar de nagel aan de andere hand of voet, waar de nagel nog wel aanwezig is. Deze dient als voorbeeld en zal nagemaakt worden aan de andere kant. Zo wordt er gekeken naar de kleur van de huid rond de nagels> Is er bijvoorbeeld een lang nagelbed gemaakt moet worden of juist een kort nagelbed. Maar ook of het witte rondje, de groeischijf van de nagel, aanwezig is bij de andere nagels. Wanneer uitgetekend is hoe de ontbrekende nagel moet worden, zal deze met dermatografie in de huid aangebracht worden.