Dermatografie

Dermatografie van een litteken. Dermatografie is een techniek waarbij met een naaldje pigment in de huid gebracht wordt.

Dermatografie, ookwel medisch tatoeëren, kan  bij verschillende huidproblemen gewenst zijn. Een aantal voorbeelden hiervan zijn het pigmenteren van:

Net als bij permanente make-up wordt dermatografie toegepast door middel van een naaldje dat pigment in de tweede huidlaag (de lederhuid) aanbrengt.  Het verschil tussen permanente make-up en dermatografie is dan ook het doel van de pigmentatie. In het geval van dermatografie is dit dus het zetten van een medische tatoeage.

Vaak zijn er per behandeling 2 a 3 behandelsessies nodig. Tussen de behandelsessies zit een periode van 5 a 6 weken om de huid goed te laten herstellen en het pigment in te laten kapselen. Het pigment nestelt zich tussen de collageenvezels waardoor het semi permanent is. Het pigment vervaagd op langere termijn door zonlicht en afbraak door ons eigen lichaam.

De eerste week zal de behandelde huid vrij donker lijken, maar nadat de korstjes eraf zijn zal dit met ongeveer 40 tot 60% afnemen. Na 4  a 5 weken is de bovenste huidlaag compleet vernieuwd en kunnen we de kleur goed beoordelen na de behandeling. Dit heeft er mee te maken dat tijdens de behandeling ook wat pigment in de eerste huidlaag terecht komt. De huid stoot dit vanzelf af.

Bij dermatografie, ookwel medisch tatoeëren, brengen we pigment in de huid aan met een naaldje. Bijvoorbeeld voor een tepeltatoeage, littekens, schisis/hazelip, hypopigmentatie, ontbrekende nagels of wijnvlekken.