Acne

Acne op het gelaat. Door middel van een acnebehandeling bestaand uit een dieptereiniging en peeling kunnen wij bij Cosmederma praktijk voor huidtherapie, permanente make-up en dermatografie uw huid verbeteren.

Acne kennen we in de volksmond ook wel als pukkels, puistjes of mee-eters. Zowel jong als oud, man als vrouw kan hier mee te maken krijgen. Vaak zien we acne terug op plaatsen waar veel talgklieren aanwezig zijn: op het gezicht, de rug en decolleté. Vaak is er bij acne sprake van een verstoorde talgproductie, om de acne tegen te gaan moet deze talgproductie weer in balans komen.

Functie van talg

We hebben talg nodig hebben in onze huid. Talg is namelijk een extra laagje op onze huid dat er voor zorgt dat er geen schadelijke bacteriën onze huid binnen kunnen dringen. Daarnaast zorgt talg ervoor dat onze huid soepel blijft, het voorkomt namelijk dat er teveel vocht uit onze huid verdampt.

Hoe ontstaat acne?

Tussen het 10e en 25ste levensjaar zullen de meeste mensen te maken krijgen met acne. In de periode rond de puberteit zien we dit meestal terug bij de mannen, van vrouwen is bekend dat zij vaak pas na het 25ste levensjaar acne ontwikkelen. De hormoonbalans veranderd gedurende puberteit, dit uit zich in een verhoogde werking van de talgklier. Na de puberteit komen de hormonen komt de talgproductie weer in balans. Vaak zien we dat bij vrouwenrond de menstruatie er een toename van acne kan zijn.

Op latere leeftijd schilfert de bovenste huidlaag minder goed af. Hierdoor ontstaat er een dikkere opperhuid dan gewenst, wat kan leiden tot verstopping van de poriën. De poriën zijn kleine kanaaltjes waar de talgklier de talg door afvoert naar de huid. Wanneer deze poriën verstopt raken kan de talg er niet meer uit en blijft deze zich ophopen. De bacteriën gaan zich sterk vermenigvuldigen in het overtollige talg dat niet weg kan en er ontstaat een puistje.

Wat kunt u zelf doen aan acne?

U kunt zelf kijken of de acne verergerd door het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen. Zo zien we vaak dat mensen met een Aziatische achtergrond niet goed reageren op lactose (melkproducten), waardoor hun talgproductie toeneemt. Wanneer u dit uit wil proberen dient u tenminste 2 maanden lactose te minderen voor dit zich kan uiten in de huid. Ook suiker kan de acne flink verergeren. Dit heeft echter maar 2 weken nodig voordat u verschil kan zien in de huid, wanneer suiker uw acne triggert uiteraard.

Acnetherapie bij de huidtherapeut

Wanneer de acne niet goed behandeld wordt kan dit leiden tot littekentjes. Hierbij kan het zijn dat we een gaatje zien of juist een rood/bruin pigmentvlekje waar het puistje ooit gezeten heeft. Bij Cosmederma bieden wij een acnebehandeling aan bestaand uit een dieptereiniging met een peeling. De dieptereiniging houdt in dat we de talg uit de verstopte poriën halen, om zo op korte termijn het uiterlijk van de huid te verbeteren. De peeling op de ernst van de acne uitgekozen worden. Een peeling is niet schadelijk voor de huid. Zo kan er gekozen worden voor een melkzuurpeeling die de huidbarriere en de vochtbalans hersteld, maar bijvoorbeeld ook voor een pompoenpeeling waarbij we meer talgoplossend werken.

Vooraf zal er altijd een intakegesprek met u plaatsvinden waarin we uw wensen bespreken. Daarnaast zal er duidelijke uitleg gegeven wordt over de behandeling.

Een acnebehandeling bestaat uit een dieptereiniging en een voor u uitgekozen peeling.