Areola

De areolapigmentatie is ook wel bekend als de tepeltatoeage. De techniek die hiervoor gebruikt is heet dermatografie oftewel een medische tatoeage. Dermatografie van de areola kan gewenst zijn in meerdere situaties:

  • Wanneer u een borstreconstructie gehad heeft en de tepel ontbreekt.
  • Na bestraling, dit kan de ene tepel veel lichter gemaakt hebben dan de andere tepel.
  • Als er littekenweefsel rond de areola aanwezig is van een corrigerende operatie, zoals een borstlift.
  • Na de zwangerschap/borstvoeding wanneer de kleur van de tepel vervaagd is.

Tepeltatoeage na borstkanker

Een tepeltatoeage is een onderdeel van de borstreconstructie na borstkanker. Veel vrouwen zien hun gereconstrueerde borst niet als borst tot er daadwerkelijk een tepel zichtbaar is. Een tepelreconstructie door middel van bijvoorbeeld de angelflap-techniek is geen vereiste om een tepeltatoeage te maken. Tegenwoordig zijn de licht- en schaduwtechnieken in de dermatografie zo goed dat er veel diepte gecreëerd kan worden.

Wanneer er een enkelzijdige tepeltatoeage gezet wordt, zal deze gespiegeld worden aan de tepel op de andere borst. Indien er op beide borsten een tepeltatoeage gewenst is zijn er twee opties. Misschien heeft u nog wel een foto van hoe uw borsten eruit zagen voor u borstkanker kreeg. Maar misschien wenst u iets anders, dan kan samen met u gekeken worden wat bij u past. De behandeling zal uit 3 behandelsessies bestaan. Bij de eerste behandeling zal er met u gekeken en getekend worden hoe de tepels eruit moeten komen te zien waarna we deze gaan pigmenteren. Bij de overige twee behandelsessies wordt het resultaat met u geëvalueerd en indien wat aangepast worden. Daarnaast wordt er meer diepte en kleur in de tepeltatoeage aangebracht zodat deze levensecht lijkt.

Tepeltatoeage bij vervaagde tepel

De behandeling voor een vervaagde tepel kan uit één of twee behandelsessies bestaan. Er is vaak nog kleur aanwezig in de tepel dat aangevuld wordt met pigment dat ingebracht wordt door middel van een paar naaldjes. De juiste kleur wordt bepaald aan de hand van een kleurtest op de huid. Wanneer de tepel aan één kant vervaagd is door de bestraling zal de kleur zoveel mogelijk gelijk gemaakt worden aan de andere tepel. Wanneer beide vervaagd of zeer licht geworden zijn door bijvoorbeeld borstvoeding testen we het pigment op de kleur van uw huid en uw voorkeur.

Tepeltatoeage na corrigerende operatie

Het is ook mogelijk dat er na een borstlift littekenweefsel rond de tepel aanwezig is, dit kan door gebrek aan kleur of juist teveel kleur in het litteken erg opvallen. In dit geval is het mogelijk de kleur van het litteken te pigmenteren in een kleur die de huid er omheen benaderd of de kleur van de tepel. Vaak zijn hier twee of drie behandelingen voor nodig.

Dermatografie van de areola/ tepeltatoeage na borstreconstructie