Schisis

Een schisis/hazenlip kan als storend ervaren worden. Bij Cosmederma, praktijk voor huidtherapie, permanente make-up en dermatografie voeren we hiervoor een dermatografiebehandeling uit.

Een schisis, ook wel hazenlip in de volksmond, ontstaat tijdens een verstoorde ontwikkeling van de embryo. De kaken, lippen en het verhemelte worden gevormd vanaf de zijkanten. Deze horen aan te sluiten tijdens de ontwikkeling van de embryo. Bij een schisis gebeurd dit dus niet, of niet volledig.

Door middel van plastische chirurgie kunnen de kaken, lippen en het verhemelte al vanaf  3 tot 4 maanden na de geboorte gecorrigeerd worden. Het traject wordt tot ongeveer het 15e levensjaar gemonitord. Tegenwoordig zien we al veel meer symmetrie in de gecorrigeerde schisis door de ontwikkeling binnen de plastische chirurgie. Toch kan de lip vaak niet helemaal symmetrisch gemaakt worden. Vaak bevind de cupidoboog zich niet in het midden en de ene zijde van de lip is voller dan de andere. Daarnaast is de lipcontour vaag/niet aanwezig door littekenweefsel waar de sluiting van de lip gedaan is.

Om de symmetrie van de schisis zo veel mogelijk te bewerkstelligen kan er dan gekozen worden voor dermatografie, ookwel medische tatoeage. Hierbij kan er pigment door middel van een aantal naaldjes in uw huid aangebracht worden. Hiermee kan er optisch een lip gecreƫerd worden waar deze niet van nature aanwezig is.

Uw wensen en de behandelopties zullen uitvoerig met u besproken worden tijdens een intakegesprek. Wil u bijvoorbeeld een natuurlijke ogende lipkleur of heeft u meer voorkeur voor een lippenstift effect. Daarnaast zal er ook samen met u getekend worden hoe de vorm van de lip eruit moet komen te zien. Hierbij kijken we naar de huidige vorm van de lip, waar willen we correctie hebben en waar is de vorm goed. Ook is het belangrijk te kijken welke vorm er bij uw gezicht past. Hierdoor zal vorm natuurlijk ogen en de schisis niet meer op zal vallen.