Littekens

Cosmederma, praktijk voor huidtherapie, permanente make-up en dermatografie behandeld ook automutilatie littekens. Hier ziet u een foto met voor en na resultaat van de behandeling van de automutilatie littekens met dermografie.

Littekens ontstaan door een beschadiging in de huid. Dit kan bijvoorbeeld door een operatie, een ongeval of automutilatie (zelfbeschadiging) ontstaan. De huid wil  hier zo snel mogelijk weer zo sterk mogelijk zijn, daarom maakt deze extra snel collageen aan.

De huid bestaat uit drie algemene lagen: de opperhuid is de eerste huidlaag, de lederhuid is de tweede huidlaag en het onderhuidsbindweefsel is de derde huidlaag. Littekenweefsel bestaat uit collageen, dit wordt gevormd in de lederhuid. Dit weefsel is anders van structuur en bevat andere cellen dan dat van de opperhuid. Daarom ziet littekenweefsel er anders uit en voelt het anders aan.

De behandeling

Door middel van dermatografie kunnen littekens erg verbeteren in hoe ze eruit zien. Wanneer littekens na verloop van tijd wit, grauw, paarsig of rood blijven kan dit gecorrigeerd worden met de pigmenten die door middel van een naald in de huid gebracht kunnen worden. Het belangrijkste hierbij is dat de kleuren transparant zijn zodat deze mooi mengt met de kleur van de huid.

Afhankelijk van de grootte en de kleur van het litteken zijn er twee tot drie behandelingen nodig. Dit heeft te maken met de opbouw van de kleur, maar ook omdat littekens snel rood worden tijdens de behandeling.

Aandachtspunten bij de behandeling

Er moet echter wel gekeken worden waarom het litteken opvallend of storend is, komt het door de kleur van het litteken, pigmentatie rond het litteken of door de diepte/verhevenheid van het litteken. Vaak zien we dat bijvoorbeeld na een borstlift of borstverkleining waarbij de littekens opvallender zijn geworden dan verwacht, vrouwen hier wat aan willen laten doen. De kleur van de littekens rond de tepelhof zijn wit en geven een fors contrast tussen de tepelhof en de omliggende huid. Het kan ook zo zijn dat door het hechten er witte littekentjes door de tepelhof heen lopen, waardoor deze opvallend zijn. In dit geval kan ook dermatografie toegepast worden.

Daarnaast speelt er soms ook nog een psychisch aspect mee, dit zien we vaak bij automutilatie littekens (zelfbeschadiging). Hierbij zijn de littekens zelf gemaakt, meestal door met een mesje in de huid te krassen. Bij Cosmederma vinden wij het belangrijk dat u zich er van bewust bent dat wij hier geen oordeel over hebben. Wij willen u een veilige omgeving bieden om de littekens te laten zien en u helpen met de behandeling hiervan. Niets is namelijk vervelender dan dagelijks stil te moeten staan bij een vervelende herinnering, of alert te zijn op vragen van anderen. Door middel van de behandeling met dermatografie kan er weer kleur aangebracht worden in de automutilatie littekens, zodat deze vrijwel onzichtbaar zijn. Als je hiermee worstelt en op zoek bent naar steun van lotgenoten kun je deze vinden bij Stichting Zelfbeschadiging.

Welke littekens kunnen behandeld worden met dermatografie:

Niet alle littekens zijn geschikt voor dermatografie. Keloïd littekens, dit geeft woekergroei buiten de originele littekenranden, zijn niet geschikt voor de behandeling. Hypertrofische littekens liggen hoger dan de huid, waardoor er schaduw kan vallen tussen de littekens. Vaak wordt dit als storend ervaren. Daarnaast is dit littekenweefsel stugger dan bij een vlak litteken. Hierdoor kan tijdens de behandeling het naaldje dat gebruikt wordt blijven hangen, waardoor er vlekjes in het litteken ontstaan. Om dit te voorkomen adviseren wij om deze littekens eerst behandeld te worden met microneedling of laser. Meer informatie hierover kunt u vinden onder het kopje huidtherapie.

Dermatografie van chirurgische littekens, voor en na foto van Cosmederma praktijk voor huidtherapie, permanente make-up en dermatografie in Leiden