Littekens

Cosmederma behandeld verschillende soorten littekens zoals die door automutilatie met dermatografie.

Littekens ontstaan door een trauma in de huid. Dit kan bijvoorbeeld door een operatie, een ongeval of automutilatie ontstaan. De huid wil  hier zo snel mogelijk weer zo sterk mogelijk zijn, daarom maakt deze extra snel collageen aan.

De huid bestaat uit drie algemene lagen: de opperhuid is de eerste huidlaag, de lederhuid is de tweede huidlaag en het onderhuidsbindweefsel is de derde huidlaag. Littekenweefsel bestaat uit collageen, dit wordt gevormd in de lederhuid. Dit weefsel is anders van structuur en bevat andere cellen dan dat van de opperhuid. Daarom ziet en voelt littekenweefsel vaak anders.

Door middel van dermatografie kunnen littekens erg verbeteren in hoe ze eruit zien. Wanneer littekens na verloop van tijd wit, grauw, paarsig of rood blijven kan dit gecorrigeerd worden met de pigmenten die door middel van een naald in de huid gebracht kunnen worden. Het belangrijkste hierbij is dat de kleuren transparant zijn zodat deze mooi mengt met de kleur van de huid.

Er moet echter wel gekeken worden waarom het litteken opvallend of storend is, komt het door de kleur van het litteken, pigmentatie rond het litteken of door de diepte/verhevenheid van het litteken. Afhankelijk van de grootte en de kleur van het litteken zijn er twee tot drie behandelingen nodig. Dit heeft te maken met de opbouw van de kleur, maar ook omdat littekens snel rood worden tijdens de behandeling.

Niet alle littekens zijn geschikt voor dermatografie. Keloïd littekens, dit geeft woekergroei buiten de originele littekenranden, zijn niet geschikt voor de behandeling. Daarnaast zijn hypertrofische littekens, deze staan iets bol, nog niet direct geschikt voor de behandeling met dermatografie. Deze dienen eerst behandeld te worden met microneedling of laser.

Dermatografie van littekens, voor en na foto van Cosmederma praktijk voor huidtherapie, permanente make-up en dermatografie in Leiden

Voor en na Dermatografie bij littekens