Huidverjonging

We willen er allemaal graag goed uitzien. Dat hoeft niet automatisch te betekenen dat we niet ouder mogen worden, maar we willen wel graag mooi ouder worden.  Vaak zien we bij een oudere huid dat deze wat grauwer oogt, pigmentvlekjes of kleurverschillen heeft en van die vervelende rode bloedvaatjes. Veel mensen willen dus graag hun huid verjongen.

Het natuurlijke verouderingsproces

De snelheid waarop onze huidcellen zich vernieuwen neemt langzaam af. Waar voorheen de opperhuid zich in 4 weken compleet vernieuwde gebeurd dit nu in 6 tot 8 weken. Hierdoor vind er een verdikking van de bovenste huidlaag plaats. De verdikking bestaat uit dode huidcellen die grijzig van kleur kunnen ogen, hierdoor krijgt de oudere huid vaak een grauwe uitstraling.

Verschillende huidstadia van huidveroudering. Door middel van een chemische peeling of microneedling bij Cosmederma, praktijk voor huidtherapie, permanente make-up en dermatografie in Leiden kan de huidverjonging weer geactiveerd worden.

Vanaf ons 25ste jaar wordt de collageenproductie 1% minder per jaar. Onze huid verliest langzaam zijn stevigheid en wordt daardoor dus dunner en slapper. Als gevolg hiervan zullen er rimpels zichtbaar worden. Daarnaast wordt de bloedtoevoer vanuit de diepere huidlaag minder, dit is ten gevolge van de dikker wordende opperhuid (bovenste huidlaag).

Maar hoe zorgen we dan voor huidverjonging? Laat uw huid ook regelmatig behandelen met bijvoorbeeld een chemische peeling of microneedling:

  • Een chemische peeling is een behandeling waarbij we een PH zure vloeistof op de huid aanbrengen, die afhankelijk van het soort zuur tot in een bepaalde diepte van de huid werkzaam is. Door middel van de chemische peeling kan de bovenste huidlaag dun gehouden worden, dit heeft dus een huidverjongende werking de huid blijft fris en stralend. Chemische peelings zijn voornamelijk voor de huidverbetering in de opperhuid, de uitzondering hierop is de TCA peeling. Afhankelijk van uw vraag kunnen er verschillende peelings ingezet worden. Bijvoorbeeld voor het behandelen van roodheid, vochtverlies in de huid, pigmentvlekken en om de collageenaanmaak te stimuleren.
  • Microneedling is een behandeling waarmee we door middel van naaldjes kleine gaatjes in de huid maken. We vragen de huid dan om zichzelf op een gecontroleerde manier te herstellen. Hierbij wordt vooral de lederhuid (2e huid laag) gestimuleerd. Hier vind de vorming van collageen en elastine plaats. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de stevigheid en soepelhuid van de huid. Daarnaast is microneedling ook geschikt om een vlekkerige huid te egaliseren. Hiermee kan dus ook huidverjonging bewerkstelligd worden. De cellen zullen weer wat actiever worden.

Externe factoren op huidveroudering

Het huidverouderingsproces is van een aantal factoren afhankelijk: genen, zonschade, leefstijl en omgeving. De zonschade en leefstijl zijn de factoren waar u actief iets aan kan veranderen.

Zonschade bouwen we al van kinds af aan op, de zon is goed voor ons om vitamine D te produceren met onze huid. Toch tast de zon ook onze pigmentcellen, collageen en DNA aan. Zonbescherming is dus van groot belang. Dit is goed te zien op de foto van deze vrachtwagenchauffeur, één van de meest bekende foto’s op het gebied van wat de zon met onze huid doet. De linkerzijde van het gezicht is veel blootgesteld aan UV-straling, omdat deze man links achter het stuur zat.

Huidveroudering door zonschade kan tegengegaan worden door huidverjongende behandelingen zoals een chemische peeling of microneedling bij Cosmederma, praktijk voor huidtherapie, permanente make-up en dermatografie

Daarnaast is het ook een kwestie van leefstijl: genoeg slaap, gezond eten, de juiste huidverzorgingsproducten, matig alcohol gebruik, niet roken.

Ook om de gevolgen van de externe factoren op de huid te behandelen kunnen we dit doen door middel van chemische peelings of microneedling. Daarnaast zal u ook voorlichting krijgen over hoe u het beste voor uw huid kunt zorgen zodat u en uw huid mooi oud kunnen worden.