Littekens

Wanneer de huid beschadigd raakt door een operatie, ontsteking/infectie, huidziekte of zelfbeschadiging kan er een litteken ontstaan. Een litteken kan storend zijn om verschillende redenen: de kleur, de structuur of wanneer beweging beperkt.

Soorten littekens

Er zijn globaal 4 soorten littekens te beschrijven:

  • Normaal litteken, er is geen hoogte verschil voelbaar tussen de omliggende huid en het litteken. Het litteken blijft vaak wit door gebrek aan pigmentcellen.
  • Atrofisch litteken, liggen wat dieper dan de omliggende huid waardoor we een soort kuiltjes in de huid zien. Deze littekens zijn vaak wat meer donkerder gepigmenteerd rond de randen.
  • Hypertrofisch litteken, hier zien we dat het litteken hoger ligt dan de omliggende huid. Vaak ontstaat een hypertrofisch litteken op plaatsen waar er veel spanning op de huid staat. Doordat er teveel collageen aangemaakt is voelen hypertrofische littekens stug aan. De littekens zijn vaak roze/rood van kleur.
  • Keloïd litteken, hierbij gaat het littekenweefsel over de originele wondranden heen. Het lichaam maakt teveel collageen aan waardoor het litteken van een injectiespuit bijvoorbeeld zo groot kan worden als een golfbal. Keloïd littekens zien we vaak terug bij een getinte tot donkere huid.

Normale (witte) littekens

In de meeste gevallen geven normale littekens geen lichamelijke problemen. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet cosmetisch storend kunnen zijn. Een goede oplossing hiervoor zou kunnen zijn om de littekens te camoufleren met camouflageproducten of door middel van dermatografie. Waarbij er semi permanent pigment aangebracht kan worden in het witte litteken. Hierdoor zal de littekenkleur minder opvallen ten opzichte van uw eigen huidskleur.

Acnelittekens

Acnelittekens zien we vaak terug in het gelaat, de bovenrug en het decolleté. Bij de meeste mensen zijn er atrofische littekens te zien, deze liggen wat dieper dan de omliggende huid. Acnelittekens ontstaan vaak na het hebben van acné in de puberteit. Het uiterlijk kan variëren van een ondiep deukje in de huid (boxingscar) tot een wat dieper putje in de huid (icepick). In beide gevallen is er een ontsteking in de talgklier geweest, waardoor de huid zichzelf heeft moeten herstellen met littekenweefsel. Tijdens dit herstelproces is de huid gevoeliger voor de aanmaak van pigment en bloedvaatjes in de huid, daarom zien we vaak bij acnelittekens dat ze een andere kleur hebben dan de omliggende huid.

Acnelittekens ontstaan door acne in de puberteit. Bij Cosmederma praktijk voor huidtherapie, permanente make-up en dermatografie kunnen we de littekens behandelen door middel van een chemische peeling of microneedling in de praktijk in Leiden. Hierdoor zal de huid collageen gaan aanmaken en de littekens minder zichtbaar worden.

Behandeling acnelittekens

Afhankelijk van de diepte van de littekens zijn er verschillende behandelopties. Om het optimale resultaat te kunnen bieden zijn er meerdere behandelingen in kuurverband nodig. We willen namelijk dat de huid gestimuleerd wordt om extra collageen aan te maken, zodat deze steviger en egaler wordt. De behandeling kan gedaan worden door middel van een chemische peeling of microneedling of een combinatie kuur.

Een chemische peeling houdt in dat we een vloeistof op uw huid aanbrengen die door zijn zuurtegraad bepaalde huidprocessen kan stimuleren. Hierbij kunt u denken aan het opruimen van overtollige pigmentcellen of de aanmaak van collageen.

Bij microneedling maken we allemaal kleine gaatjes in de huid, hierdoor vragen we de huid zichzelf te herstellen. Hierdoor zal de huid extra collageen aanmaken die de huid gladder en strakker zal laten ogen. Daarnaast zal de bovenste huidlaag zich sneller delen, waardoor de huid er frisser uit gaat zien.  Tijdens het intakegesprek zal uitvoerig met u besproken worden wat het beste bij u en uw huid past.