fbpx

Welke soorten littekens zijn er?

Normale, witte littekens

Wat is een litteken?

Iedereen heeft littekens, maar wat zijn het precies? Een litteken ontstaat wanneer je huid beschadigd is, bijvoorbeeld na een valpartij of operatie. Na deze beschadiging herstelt je huid zichzelf met nieuw weefsel. Dit littekenweefsel ziet er anders uit dan je normale huid. 

 

Er zijn vier verschillende soorten littekens 

  1. Het meest voorkomende litteken is een normaal litteken, ook wel wit litteken genoemd. Dit litteken valt alleen op door de witte kleur. Verder is er niets opvallends aan je huid te zien.
  2. Een verdikt litteken, ook wel hypertrofisch litteken genoemd. Dit litteken lijkt op een normaal litteken met als duidelijke verschil dat je deze voelt als je met je vinger over je huid beweegt. De huid heeft hier iets teveel littekenweefsel aangemaakt. Hypertrofische littekens kunnen ook wat roder of rozer blijven van kleur.
  3. Een ingevallen litteken noemen we een atrofisch litteken. Dit litteken ligt wat dieper in de huid. De huid maakte hier tijdens de genezing te weinig littekenweefsel aan waardoor er dus een deukje of geultje zichtbaar en voelbaar is.
  4. Ten slotte is er het keloïd litteken. Deze wordt regelmatig verward met een hypertrofisch litteken, maar ze verschillen wel degelijk. Keloïd littekens komen het meest voor bij mensen met een getinte tot donkere huidskleur. Ze ontstaan bijvoorbeeld na het krijgen van een injectie. Het litteken kan wel zo groot worden als een golfbal. Ter vergelijking: Als er na een injectie een hypertrofisch litteken ontstaat, dan is deze slechts het formaat van een speldenknopje.

Hoe behandel je littekens? 

Ik ben gespecialiseerd in dermatografie bij littekenweefsel. Dermatografie is een vorm van een medische tatoeage en toepasbaar bij normale, hypertrofische en atrofische littekens. De inkt van deze tatoeage is dezelfde kleur als je normale huid, waardoor je het litteken niet meer ziet. Hoe een dermatografie behandeling eruit ziet bij bijvoorbeeld een tepelcorrectie lees je in mijn andere blog.

Overige artikelen…